Kombucha – 3 beneficii nebănuite ale “elixirului nemuririi”

Kombucha este o băutură fermentată preparată cu ceai, zahăr, drojdie și bacterii. O colonie de bacterii vii și drojdie numită SCOBY (cultură simbiotică de bacterii și drojdie) este adăugată la ceaiul îndulcit, care este apoi lăsat să fermenteze timp de una până la trei săptămâni înainte de a fi carbonatat și ambalat. Rezultatul este o băutură delicioasă ușor acidulată, care te va cuceri de la prima gustare. 

Kombucha este o alternativă sănătoasă la multe băuturi carbogazoase sau sucuri, având numeroase beneficii asupra sănătății. 

Care sunt cele 3 beneficii principale ale consumului de kombucha?

1. Kombucha – Sursă potențială de probiotice

Alimentele fermentate precum iaurturile, varza murată și chefirul conțin microorganisme vii. Deoarece kombucha este un produs rezultat în urma unui proces de fermentație, acesta conține o serie de bacterii probiotice, care pot ajuta la echilibrarea florei intestinale și la îmbunătățirea digestiei. Un stomac sănătos e un prim pas spre o viață fericită. 

Da, poate că sună neobișnuit, dar bacteriile din intestin pot produce substanțe chimice cu structură similară cu neurotransmițătorii din creier: serotonina și dopamina. Acestea sunt responsabile cu buna noastră dispoziție și cu starea generală de bine. 

Expresiile comune „am fluturi în stomac” sau „am un nod în stomac” sunt folosite de  mulți ca metaforă atunci când trec printr-o situație cu încărcătură emoțională. Dar te-ai întrebat vreodată de ce credem că simțim aceste emoții puternice… în stomac? Un sâmbure de adevăr există. Studiile au arătat că stomacul are un efect direct asupra creierului și invers, creierul are un efect direct asupra stomacului. 

Așadar, o digestie sănătoasă poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit, nu doar asupra sănătății fizice, iar probioticele au un rol important în acest proces. 

2. Aport grozav de vitamine și minerale 

Kombucha conține multiple vitamine și minerale care sunt produse atunci când drojdia descompune zaharurile, rezultând inclusiv vitamina C, B1, B6 și B12. 

Vitamina B-1 sau tiamina ajută organismul să transforme alimentele în energie și asigură o bună metabolizare a glucozei de către sistemul nervos. Auzim deseori că vitalitatea corpului depinde de cât de sănătos este creierul, iar o expresie populară ne spune că “totul pornește de la cap”. Un sistem nervos sănătos ne ajută să facem față cu brio provocărilor de zi cu zi, să gestionăm mai bine stresul și emoțiile și să stabilim relații autentice cu ceilalți. 

Vitamina B-6 activează enzimele responsabile de producerea de energie, globule roșii și globule albe, care împreună susțin sistemul imunitar. Acesta funcționează ca o adevărată fortăreață care ne apără de virusuri, bacterii sau toxine. 

Se spune adesea că puterea stă în noi înșine. Acest lucru este adevărat nu numai dintr-o perspectivă mentală sau emoțională, ci se aplică și corpului nostru fizic. Cine este responsabil pentru acea putere imensă pe care o deținem? În cea mai mare parte, sistemul nostru imunitar, care funcționează ca o veritabilă „armata”. Soldații noștri au de îndeplinit în permanență mai multe misiuni: refacerea corpului după o traumă (fizică sau psihologică), protecția împotriva agenților patogeni care provoacă boli și eliminarea toxinelor. Da, corpul nostru se luptă să ne țină sănătoși și e de datoria noastră să îi dăm o mână de ajutor din când în când. 

Vitamina B-12 este esențială pentru a produce neurotransmițători, hemoglobină și pentru sinteza ADN-ului. Studiile au arătat că B12 contribuie la creșterea energiei, îmbunătățirea memoriei și ajută la prevenirea bolilor de inimă. Organismul nu poate produce singur vitamina B12, deși are nevoie de aceasta pentru o funcționare optimă. Din fericire, aceasta se regăsește în mod natural în anumite alimente de origine animală, dar este prezentă și în Kombucha, precum și în alte alimente fermentate. 

3. Antioxidanți – sursă de tinerețe și sănătate

Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul de radicalii liberi. Și, cu toate că suntem mari iubitori de libertate, vă sfătuim să încercați, pe cât posibil, să reduceți radicalii  liberi. Aceștia ajută corpul să producă energie și să lupte cu infecțiile, dar atunci când sunt în exces, produc îmbătrânirea prematură a celulelor. Efectul lor asupra noastră este similar cu cel al ruginii asupra metalelor. 

Pentru a contracara stresul oxidativ, este necesar un aport corespunzător de antioxidanți, care sunt cei mai eficienti gardieni contra radicalilor liberi, împiedicând procesul de îmbătrânire a celulelor și contribuind la menținerea unei stări de sănătate optime. 

Numeroase fructe și legume sunt bogate în antioxidanți, dar aceștia se găsesc și în kombucha, iar consumul regulat al acestei băuturi poate ajuta la combaterea moleculelor din organism care cauzează deteriorarea celulelor.

Kombucha este mai mult decât un trend, este un stil de viață. Este o băutură vie, cu o bogată istorie milenară și totodată mai actuală ca oricând. Cu un astfel de mix de nutrienți, vitamine și minerale, e lesne de înțeles de ce aceasta este cunoscută drept “elixirul nemuririi”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *