Cu toții vrem să consumăm alimente sănătoase, hrănitoare și gustoase. Calitatea și cantitatea alimentelor pe care le mâncăm contează foarte mult, indiferent dacă scopul tău este să slăbești, să-ți crești rezistența musculară, să câștigi în greutate, să încetinești procesul de îmbătrânire, sau pur și simplu să devii mai sănătos și mai în formă.
Dar sunt toate grăsimile rele? Sunt toți carbohidrații nocivi pentru organism? Este posibil să consumăm prea multe proteine? Cu atât de multe informații contradictorii despre nutriție, este lesne de înțeles de ce oamenii adoptă obiceiuri alimentare nesănătoase, uneori chiar fără să-și dea seama.
Iată cele mai comune greșeli de nutriție pe care trebuie să le eviți:
1. Nu consumi suficienți carbohidrați
Da, ai citit bine. O dietă săracă în carbohidrați nu înseamnă neapărat că este sănătoasă. Mult timp, carbohidrații au fost considerați principalii vinovați de creșterea în greutate, iar majoritatea dietelor recomandă limitarea sau chiar evitarea acestora cu orice preț.
Deși este adevărat că unii carbohidrații rafinați, cum ar fi zahărul, pastele albe și pâinea albă, pot crește glicemia și pot duce pe termen mai lung la creșterea în greutate, carbohidrații complecși te pot ajuta, de fapt, să pierzi în greutate. Aceștia sunt benefici pentru organism deoarece se absorb mai lent comparativ cu cei simpli și oferă corpului energie constant, până când sunt complet digerați. Carbohidrații complecși previn scăderile bruște de glicemie și conferă o senzație de sațietate pentru o mai lungă perioadă de timp. Ei sunt prezenți în leguminoase și cereale integrale, fiind bogați în fibre.
Așa că, nu ezita să incluzi în dieta ta alimente precum: năut, fasole neagră, linte, cartofdulce. Carbohidrații sunt un macronutrient, ceea ce înseamnă că trebuie să îi consumăm zilnic, întrucât fără aceștia ne-am simți obosiți și lipsiți de vitalitate.
2. Elimini toate grăsimile din dietă
Pentru o perioadă lungă de timp, grăsimile de orice fel au avut o reputație proastă, fiind considerate principalele vinovate de excesul de țesut adipos și de bolile cardiovasculare. Există, însă, și grăsimi sănătoase, care sunt la fel de importante pentru corpul tău ca orice alt nutrient, iar lipsa lor poate produce mari dezechilibre. Organismul nu poate produce acizi grași, iar sursele adiționale de grăsimi pot asigura aportul zilnic necesar organismului. Grăsimile sănătoase sunt importante pentru reglarea temperaturii, stocarea energiei și absorbția vitaminelor. Alimente precum peștele gras, avocado, nucile, uleiul de măsline și lactatele sunt surse importante de grăsimi.
Este important ca acestea să nu lipsească din meniul nostru zilnic, desigur, fără ca ele să depășească aportul recomandat.
3. Consumi prea mult zahăr adăugat
De la prăjituri la ketchup, pâine, sosuri de salată și supe, este aproape imposibil să eviți sursele ascunse de zahăr adăugat în alimente. Numai băuturile îndulcite reprezintă 47% din toate zaharurile adăugate în dieta americană, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Din fericire, există alternative sănătoase la băuturile carbogazoase, cu un conținut mult mai scăzut de zahăr, dar bogate în nutrienți precum aminoacizi, vitamine și probiotice. Una dintre acestea este Kombucha, despre care putem afirma că este cu adevărat “sănătate îmbuteliată”.
Pofta ta de dulce poate avea un efect grav asupra sănătății. Zahărul consumat în exces poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, inflamații cronice, creștere în greutate, diabet și boli ale ficatului.
Citește cu atenție etichetele alimentelor, căci în multe dintre ele există ascuns zahărul, atât de îndrăgit și deopotrivă atât de periculos pentru sănătate.
Dincolo de nutriție, un stil de viață sănătos presupune și mișcare regulată, un program de somn echilibrat, o atitudine pozitivă, relații puternice cu cei din jur. Pe scurt, un echilibru între trup, minte și suflet. Este important să știi că schimbările nu se întâmplă peste noapte, ci este un întreg proiect de durată. Secretul este să nu renunți și să accepți că fiecare progres – oricât de mic – te duce mai aproape de obiectivul final.